De winnaars van de Heimtextil University Contest 2025 zijn bekendgemaakt: Kateryna Basiuk, Eszter Nagy en Birke-Katharina Weber maakten indruk op de jury met hun werkstukken met oplossingen in textiel voor licht, geluid en kleuren. Er deden deze keer twee keer zoveel deelnemers mee als vorig jaar en de geselecteerde projecten zijn te zien tijdens de komende Heimtextil van 14 tot en met 17 januari in Frankfurt.
Wat voor oplossingen in textiel heeft de volgende generatie in gedachten? 44 studenten stuurden hun werkstukken in vanuit Duitsland, Finland, Frankrijk, India, Litouwen, Nederland, Pakistan , Zweden, Zwitserland, Slowakije, Slovenië en Oekraïne. De winnaars zijn tijdens de beurs te zien in hal 3.0 in het beurscomplex van Frankfurt om zo vrij van kosten op een internationaal platform te staan en aan de wereld hun talent te kunnen tonen. “Ik ben zeer blij met de internationale respons op onze wedstrijd. We kunnen uitdagingen alleen maar oplossen door een netwerk waarin vanuit verschillend perspectief naar uitdagingen wordt gekeken en studenten en universiteiten zijn de aanjagers van vernieuwing dus betrekken we hen graag bij onze beurs”, aldus Bettina Bär, Directeur van Heimtextil. Hieronder de drie winnaars kort toegelicht:
Kateryna Basiuk, Lucerne University, Zwitzerland – Silent Canvas
In haar project ‘Silent Canvas’ laat Kateryna Basiuk zien hoe gerecycled garen gebruikt kan worden als circulaire geluidsabsorptie die er visueel aantrekkelijk uitziet. Ze vond hiervoor inspiratie in de vleugels van motten, die ook geluid absorberen. Zij heeft de garens gebreid.
Kateryna Basiuk: “Silent Canvas is een ontwerp vanuit de biomorfe vormen, dus dat het de natuur als inspiratiebron heeft maar dat dit niet direct zichtbaar is, en vanuit gerecycled materiaal. Ik heb me dankzij dit project nog meer verdiept in het onderzoek naar duurzaam textiel.”
Eszter Nagy, Aalto University, Finland – Lumen Collection
Duurzaamheid en licht: in haar ‘Lumen Collection’ heeft Eszter Nagy textiel geweven uit natuurlijke materialen dat als een membraan tussen licht en ruimte navigeert. Op haar universiteit heeft Nagy haar werkstukken machinaal gemaakt met een dichtheid en dikte van het textiel in meerdere lagen die licht doorlaten. Het materiaal van de lagen is wol en leg je de twee werkstukken Lila en Duo op elkaar dan ontstaat er een speels lichteffect voor bijvoorbeeld gordijnstoffen.
Eszter Nagy: “Met mijn achtergrond in architectuur ben ik altijd gefascineerd geweest door natuurlijk licht en hoe het de sfeer in een ruimte kan bepalen. Het vertrekpunt van de Lumen Collection is het experimenteren met transparante stoffen die licht doorlaten. Gemaakt van natuurlijke materialen met het oog op duurzaamheid. De grens tussen binnen en buiten wordt met Lumen versterkt of juist doorbroken.”
Birke-Katharina Weber, Weißensee Kunsthochschule Berlin, Duitsland – MycoColors
‘MycoColors’ is opgedragen aan de kleurrijke wereld van de paddenstoelen: de ontwerper heeft gezocht naar kleurstoffen vanuit paddenstoelen als natuurlijk alternatief voor synthetische verfstoffen. Ze heeft verschillende fungi en extractieprocessen bestudeerd voor een breed palet aan kleuren vanuit de gecontroleerde groei in bioreactoren van mycelia van verschillende soorten om als kleuren toe te passen op diverse materialen.
Birke-Katharina Weber: “Onze kleurrijke planeet heeft diverse flora, fauna en funga voortgebracht. Funga? De wereld van de schimmels en paddenstoelen is maar deels zichtbaar, ook in diversiteit en functies. Schimmels zijn van essentieel belang voor het vormen en de onderlinge interactie van natuurlijke elementen. En dus ook als natuurlijk alternatief voor schadelijke en destructieve productiemethoden in de industrie.”